Cauza NYKÄNEN v. Republica FINLANDA (Suomi)

In aceasta cauza aplicantul, domnul Nykanen, a fost supus unei inspectii fiscale, in urma careia autoritatile fiscale au considerat ca a primit o suma de bani, 33.000 euro, in mod nejustificat si ca acesta a  furnizat informatii incomplete organelor fiscale. Astfel a fost amendat si i s-a impus un cost suplimenatar de 1700 euro. Aceasta decizia a ramas definitiva, fiind contestata de aplicant potrivit legii finlandeze.

Ulterior, impotriva acestuia, pentru aceleasi fapte, a inceput si o procedura penala, avand la baza infractiunea de evaziune fiscala. In urma acesteia, aplicantul a fost condamnat la 10 luni inchisoare si  obligat sa plateasca organelor fiscale, suma de 12.420 euro plus dobanzi, reprezentand TVA pentru suma de 33.000 euro. Hotararea a ramas definitiva fiind atacata potrivit legii finlandeze.

Amenda primita in cadrul inspectiei fiscale este considerata de catre CEDO o ,,acuzatie penala,, în conformitate cu criteriile Engel.

In aceasta cauza CEDO a considerat ca a fost incalcat art.4 Protocolul 7 CEDO – dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de 2 ori – intrucat sancțiunile penale și sancțiunile fiscale au fost dispuse de către autorități diferite, fără ca procedurile să aiba vreo legatura una cu alta.

Astfel, CEDO considera ca astfel de proceduri desfasurate de autoritati diferite, trebuie sa fie interconectate intre ele, pentru a nu fi incalcata Conventia CEDO si implicit Protocolul 7 la conventie.

Echipa de specialisti http://www.avocat-ioan.ro

 

 

Leave a Reply