Conducerea sub influenta bauturilor alcoolice

In cazul contraventiei de conducere sub influenta băuturilor alcoolice (este contraventie in conditiile in care conducatorul auto are o concentraţie sub 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat – se masoara cu etilotestul sau are o îmbibaţie alcoolică sub 0,80 g/l alcool pur în sânge – imibatia alcoolica se determina in cadrul structurilor de medicina legala ) sanctiunea contraventionala care se aplica in prezent este cuprinsa intre 1305 lei – 2900 lei.

Valoarea aceasta a fost stabilita avand in vedere faptul ca un punct de amenda este in prezent 145 lei (10% din salariul minim brut pe economie) iar pentru aceasta contraventie sanctiunea principala care se aplica este situata intre 9-20 puncte-amenda.

In legislatia rutiera din Romania nu este permisa conducerea sub influenta bauturilor alcoolice si nu exista nicio toleranta sub acest aspect.

Contraventia exista oricand in situatia in care conducatorul auto are o concentratie peste 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat pana la 0,40 alcool pur în aerul expirat. Peste aceasta valoare (0,40) conducatorul auto este obligat să se supună recoltării mostrelor biologice.

Este important de mentionat ca sub valoarea de 0,40, conducatorul auto ii poate solicita politistului rutier să i se recolteze mostre biologice în cadrul unităţilor sau instituţiilor medicale.

Multa atentie!

http://www.avocat-ioan.ro

 

 

Leave a Reply