Functie de conducere vs. Functie de executie

In timp ce analizam prevederile legale care au legatura cu o actiune în contencios care urmeaza sa fie depusa, am identificat niste aspecte foarte ciudate:

Potrivit unei Anexe din O.M.A.I 177/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile militare ale Ministerului Afacerilor Interne am observat ca pentru a ocupa o funcție de conducere, candidatul trebuie sa sustina numai un interviu structurat pe subiecte profesionale , care se înregistreaza audio şi/sau video.

În schimb, candidatul pentru o funcție de executie,  sustine un test scris pentru verificarea cunoştintelor necesare îndeplinirii atributiilor postului, care poate fi înregistrat/supravegheat video.

Pe langa acestea, cel care opteaza pentru funcția de execuție,  anterior testului scris acesta sustine si o alta proba (cel putin una), cu relevanta directa pentru performanta pe post, cu caracter eliminatoriu, care se înregistreaza audio şi/sau video, spre exemplu :a) proba practica;b) evaluarea performantei fizice;c) evaluarea competentelor lingvistice.

De asemenea este extrem de curios ca proba practica poate consta în demonstrarea unor abilitati cum ar fi: lucru cu computerul personal ori de utilizare a unor programe informatice, dactilografiere ori stenodactilografiere, translatie la casca, interventie într-o situatie standard, coordonare a unei echipe, sinteza a unui text, descriere a unei situatii standard observate. Acelasi lucru este valabil si in ceea ce priveste evaluarea competentelor lingvistice.

Concluzia pe care doresc sa o arat cu privire la aceasta anomalie este:

        Functia de conducere, superior mai bine platita functiei de executie si cu responsabilitati de coordonare a functiilor de executie, poate fi ,,cucerita,, numai în baza unui interviu (fara verificarea competentelor lingvistice si a altor deprinderi) în timp ce pentru a ocupa o funcție de execuție trebuie sa treci prin tot felul de încercari, inclusiv de lucru cu computerul sau coordonarea unei echipe. Cu titlu de exemplu vreau sa spun ca am intalnit de-a lungul timpului, persoane pe functii de conducere care foloseau ,,computerul personal,, ca obiect de mobilier.

In opinia mea, nu este corecta o asemenea abordare a problemelor, aceste aspecte dau nastere numai la probleme si la aparitia unor disensiuni care afecteaza obiectivele pe termen lung.

Si la aceasta situatie se potriveste perfect expresia populara ,,a pune lupul paznic la oi,,. In aceasta situatie lupul si-a facut propriile reglementari avantajoase pentru el si interesul sau personal de moment.

http://www.avocat-ioan.ro

 

 

 

Leave a Reply