Permis de conducere – autoritate straina

Permisul de conducere emis de o autoritate straina, poate fi reținut pe teritoriul României daca posesorul acestuia în calitate de conducator auto savarseste fapte care sunt considerate contravenții potrivit reglementarilor din România si care implica si suspendarea dreptului de a conduce.

Vorbim despre retinerea documentului si nu despre modalitatea de punere în executare a sancțiunii principale (amenda, avertisment, etc) stabilita de agentul constatator prin procesul verbal de constatare a contraventiei.

Legislația rutiera a reglementat aceasta situație particulara în felul urmator:

1.Permisul de conducere eliberat de o autoritate straina, retinut ca urmare a încalcarii de catre titular a unei norme rutiere pentru care legea prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce şi pentru care s-a eliberat dovada înlocuitoare cu drept de circulatie, împreuna cu o copie a procesului-verbal de constatare a contraventiei se trimit politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române.

2.Titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate straina, împotriva caruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita sefului poliției rutiere pe raza careia a fost constatata fapta, restituirea documentului, înainte de expirarea perioadei de suspendare.

Aceste prevederi se aplica pentru contravențiile savarsite pe teritoriul României, potrivit legislației rutiere (O.U.G 195/2002 si H.G 1391/2006).

Drum bun!

http://www.avocat-ioan.ro

Leave a Reply