Echilibru si dezechilibru

Constatare personală:

Necesita multă rabdare atat cititul dar si parcurgerea acestor drumuri :

 1. Cand platesti o taxa judiciara pentru o actiune judiciara dupa ce aceasta a fost stabilita de instanta de judecata, te duci la directia fiscala si o platesti la o casierie sau eventual on-line si apoi o depui la dosarul care urmeaza sa fie judecat. Aceste demersuri se pot face cam intr-o zi.
 2. Cand recuperezi o taxa judiciara trebuie sa faci urmatoarele demersuri:
  • sa obții o copie legalizata de pe hotararea instantei de judecata prin care s-a dispus restituirea taxei judiciare (in general cererea o depui la registratura si o ridici de la arhivă – mai greu o vei ridica in aceeasi zi – deci va dura cel putin cateva zile.) Pentru copia legalizata trebuie ca la cererea pe care o depui, sa achiti si o taxa judiciara de 5 lei care se achita la directia fiscala competenta sau on-line in contul de trezorerie al acestei directii fiscale.
  • apoi trebuie sa ai o copie de pe chitanta cu care ai achitat respectiva taxa judiciara. Daca nu ai copie, poti sa o obtii daca soliciti originalul de la instanta la care exista dosarul respectiv. Pentru aceasta trebuie formulata o cerere, depusa la registratura si apoi ridicata de la arhiva;
  • dupa ce ai copia legalizata de pe hotarare si copia de pe chitanta citesti puțin Anexa nr.1 Ordin MFP 1918/2013 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru si te duci la directia fiscala unde depui o cerere (sau poti sa scrii pe spatele hotararii ) în care mentionezi ceea ce depui (adica anexezi: hotararea legalizata, copia de pe chitanta cu care ai achitat taxa sau ceva echivalent, copia de pe cartea de identitate a solicitantului);
  • dupa ce sunt verificate documentele de catre un inspector, primesti numar de inregistrare de la registratura si apoi astepti sa iti vina decizia de restituire. (daca doresti banii in cont iti vor intra in cont ,daca ii doresti in numerar te vei prezenta la casierie sa ii ridici.
  • in anexa nr. 1 din Ordinul MFP se mentioneaza ca termenul de solutionare a cererii este cel prevazut de art. 70 din O.G nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală (act abrogat in prezent) însa termenul prevazut acolo este de 45 de zile.

Voi reveni in curand si cu următoarele proceduri echilibrate:

 • procedura prin care se recupereaza sumele (dupa ce acestea au fost poprite) in cazul unui proces-verbal de constatare a contraventiei dupa ce instanta fie diminueaza cuantumul amenzii, fie transforma sanctiunea in avertisment, fie anuleaza procesul-verbal de constatare a contraventiei.
 • procedura de restituire a sumelor achitate la registrul comertului

Cu siguranța toate acestea vor deveni mai suple cu trecerea timpului…sau nu…:))))

Postarea aceasta am scris-o in timp ce stateam la coadă la direcția fiscală pentru a trece timpul mai repede…:)

Leave a Reply