Regimul juridic al contraventiilor

,,In mod evident singura cale de a-i face pe oameni sa inteleaga ca o fapta de-a lor e pacatoasa este sa-i pedepsesti daca o savarsesc.Ii amendam daca nu veneau la biserica si-i amendam daca dansau.Ii amendam cand nu umblau imbracati decent. Am stabilit un tarif si pentru fiecare pacat trebuiau sa plateasca cu bani, fie prin munca,, W.Somerset Mangham ,,Ploaia,,
Si pe vremea bastinasilor a existat constrangerea prin aplicarea amenzilor fie sub forma pecuniara, fie sub forma muncii in folosul comunitatii.
In prezent cadrul general in domeniul juridic al contraventiilor este reprezentat de OG nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.
In acest act normativ se regasesc principalele aspecte legate de domeniul contraventional ( modalitatea de aplicare a sanctiunilor, actul prin care se aplica sanctiunea, modalitatea de contestare, instantele de judecata competente)
Desi in principal, in legislatia romaneasca, in domeniul contraventional regula este raspunderea subiectiva, adica este sanctionat contraventional cel care savarseste contraventia exista si exceptii de raspundere obiectiva, spre exemplu contraventiile din domeniul tarifului de drum ,,rovignietei,,.
Astfel, pentru a putea contesta o sanctiune contraventionala cu succes este nevoie de a acorda o atentie sporita la termenele reglementate de legislatie, de a observa elementele care pot conduce la nulitatea actului intocmit si de a formula o contestatie concisa, clara si la obiect.
In alt fel, contestatia devine numai o procedura formala a carei finalitate nu va fi cea dorita.

Leave a Reply