Desfacerea casatoriei prin acordul sotilor la ofiterul de stare civila

Pentru a putea fi efectuata aceasta ,,operatiune,, respectiv divortul pe cale administrativa, sotii trebuie sa fie de acord cu divortul si sa nu aiba copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati.

Documente necesare:

  • cerere-tip de divort (se depune si se semneaza personal de ambii soti, in fata ofiterului de stare civila delegat de la primaria care are in pastrare actul de casatorie sau cea in care se afla ultima locuinta comuna a sotilor);
  • certificatele de nastere si de casatorie ale sotilor, original si copie;
  • documentele cu care se face dovada identitatii, original si copie;
  • dovada achitarii taxei pentru indeplinirea procedurii de divort pe cale administrativa;
  • declaratia data in fata ofiterului de stare civila, in situatia in care ultima locuinta comuna declarata nu este aceeasi cu resedinta sau domiciliul ambilor soti inscrisa/inscris in actele de identitate;

Pentru cetatenii straini, certificatele de nastere trebuie sa indeplineasca cerintele de legalitate prevazute in conventiile internationale si tratatele incheiate intre Romania si statele ai caror cetateni sunt.

Persoanele care nu cunosc limba romana, depun cererea de divort in prezenta unui traducator autorizat, iar in cazul unor persoane surdomute, a unui interpret.

Termen: dupa inregistrarea cererii ofiterul de stare civila ofera un termen de 30 de zile calendaristice, pentru eventuala retragere a acesteia. Dupa acest termen, daca sunt indeplinite conditiile, ofiterul de stare civila constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor si elibereaza certificatul de divort, care va fi inmanat intr-un termen maxim de 5 zile lucratoare.

Taxa: in prezent, potrivit Codului Fiscal taxa este de 500 lei care poate fi majorata prin hotarare a consiliului local, majorare care nu poate sa depaseasca 20% din aceasta valoare.