Sistemul rutier

​#certificatdeavocat

Sistemul rutier cuprinde totalitatea factorilor care sunt implicaţi în desfăşurarea circulaţiei pe drumurile publice, respectiv: 

  • Drumul public: suportul material pe care se desfăşoară circulaţia rutieră. 
  • Vehiculul: mijlocul de transport care asigură deplasarea pe drumurile publice. Vehiculele pot fi acţionate de conducătorul acestuia, prin forţa proprie, de forţa de tracţiune a unor animale sau de un sistem tehnic de propulsie.
  • Factorul uman:  constituie factorul determinat în cadrul Sistemului rutier, întrucât intervine nemijlocit în concepţia, proiectarea şi realizarea componentelor primilor doi factori, Drumul public şi Vehiculul, urmărind protecţia celui de-al patrulea factor, Mediul.
  • Mediul reprezintă totalitatea condiţiilor naturale în cadrul cărora se desfăşoară viaţa. 
  • Legea:totalitatea normelor care definesc şi reglementează factorii componenţi ai Sistemului rutier. 

Astfel, acesti factori care sunt gestionati de entitati diferite ar trebui cu totii integrati pentru a putea asigura un sistem rutier profesionist in urma caruia legile sa fie respectate si aplicate, mediul sa fie protejat, factorul uman (omul) sa fie ferit de orice pericol iar vehiculul si drumul public sa asigure desfasurarea in conditii corespunzatoare, fara evenimente, a circulatiei pe drumurile publice.

Leave a Reply