Vehiculul- element de baza al sistemului rutier – reguli generale

​#certificatdeavocat

VEHICUL – sistemul mecanic care se deplasează pe drum, cu sau fără mijloace de autopropulsare, utilizat în mod curent pentru transportul de persoane și/sau bunuri ori pentru efectuarea de servicii sau lucrări.

Reguli generale 

Orice vehicul care circulă pe drumurile publice trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului și utilizarea conform destinației. 

Pentru a circula pe drumurile publice, autovehiculele, tramvaiele, tractoarele agricole sau forestiere și remorcile tractate de acestea trebuie să fie înmatriculate sau înregistrate, după caz, la autoritatea competentă și să poarte plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare,cu forme, dimensiuni și conținut prevăzute de standardele în vigoare.

Autovehiculele, tramvaiele, tractoarele agricole sau forestiere și remorcile tractate de acestea se înmatriculează permanent sau temporar la autoritatea competentă în a cărei rază teritorială proprietarii își au domiciliul, reședința ori sediul. 

Autovehiculele, tractoarele agricole sau forestiere și remorcile din dotarea Ministerului Apărării, a Ministerului Afacerilor Interne, precum si cele ale Serviciului Român de Informații se înregistrează la aceste instituții și pot, după caz, să fie înmatriculate. 

Tramvaiele, troleibuzele, mopedele, tractoarele agricole sau forestiere care nu se supun înmatriculării, precum și vehiculele cu tracțiune animală se înregistrează la primăriile localităților, care țin și evidența acestora.

Până la înmatriculare sau înregistrare, vehiculele pot circula pe drumurile publice, fãrã inspecţie tehnică, în baza unei autorizaţii provizorii pentru circulaţie, eliberată de autoritatea competentă, dacã îndeplinesc normele tehnice privind siguranța circulaţiei rutiere.

Pentru a circula pe drumurile publice, autovehiculele, tramvaiele, tractoarele agricole sau forestiere și remorcile tractate de acestea trebuie să fie asigurate pentru răspundere civilă pentru caz de pagube produse terților prin accidente de circulație.

SE INTERZICE CIRCULAȚIA PE DRUMURILE PUBLICE:

-vehiculelor neînmatriculate sau neînregistrate, cu excepția bicicletelor și a vehiculelor trase sau împinse cu mâna; 

-vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic;

-vehiculelor înmatriculate sau înregistrate al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat;

-vehiculelor înmatriculate sau înregistrate care nu sunt asigurate pentru răspundere civilă pentru caz de pagube produse terților prin accidente de circulație.

Asa ca, atentie la neatentie si verificati in permanenta ca circulati in conformitate cu normele din domeniul circulatiei pe drumurile publice.

Leave a Reply